Ellübab Fi Şerhil Kitap Tercümesi 2 Cilt
Ahmet Cevdet Paşa (o. 1823-1895] riyasetinde hazırlanan ve İslam fikhındaki son dönem yenilik arayışlarının en önemlilerinden olan Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye'den hemen önce kaleme alınmış olan el-Lübâb, klasik fıkıh yazımının son örneklerinden olması açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Bütün bu özellikleri nedeniyle halen İslam hukuku okumalarında tercih edilen bir çalışma olan el-Lübâb, kısa bir süre içerisinde bu alanın klasikleri arasında yerini almıştır.www.kitapdepom.com
Tercümede genel olarak, el-Lübâb'ın son neşirlerinden olan ve kısmen başarılı sayabileceğimiz Sâid Bektaş neşrini (2010) esas aldık. Özellikle Kudûrî metnini tespit noktasında oldukça isabetsiz tercihler yaptığını gördüğümüz bu neşirle, problemli gördüğümüz yerlerde Beşşâr Bekri tarafından hazırlanan neşri (2003) karşılaştırıp ilgili dipnotlarda aralarındaki farka yer verdik. Bu iki neşrin farklılık arz ettiği yerlerde genellikle metnin (hususen Kudûrî metninin) tespiti noktasında nispeten daha muvaffak olduğunu gördüğümüz Beşşâr Bekrî neşrini tercih ettik.
el-Lübâb'ta yer alan ve irab, kelime zaptı, anlam açıklaması gibi hususları akışı bozmamak adına dipnota aldık ve bu hususa ilgili metnin sonuna (el-LÜBAB) yazmak suretiyle işaret ettik.
Tercümemizin faydalı olması dileği ve duası ile.