Kelam Nedir?
İslâm’ın inanç esaslarını inceleyen ilim dalıdır. Tarih boyunca hem adı, hem de muhtevası çeşitli değişikliklere uğradı. Sözgelimi iman temellerini (akide) incelediği için akaid ve usuli’d-din; konularının ağırlığını Allah’a iman, Allah’ın birlenmesi (tevhid) ve sıfatları oluşturduğu için ilm-i tevhid ve sıfât; fıkhın (İslâm hukukunun) inançla ilgili yönlerini ele aldığı için fıkhu’l-ekber (büyük hukuk); temel yöntem olarak düşünme ve akıl yürütmeyi seçtiği için ilm-i istidlâl ve nazar gibi adlarla anıldı.
Kelâm ilmi konusu ve hedefleri açısından da farklı şekillerde tanımlanmıştır. Konusuna göre kelâm ilmi, “Allah’ın zât ve sıfatlarından, peygamberlikle ilgili konulardan, başlangıç ve sonları bakımından varlıkların durumlarından İslâmın temel kaynakları doğrultusunda söz eden ilim” olarak tanımlanır. Bu tanıma “başlangıç ve sonları bakımından” kaydı kelâm ilmini tabiî bilimlerden; “İslâmın temel kaynakları (Kur’an ve Sünnet) doğrultusunda” kaydı da felsefeden ayırmak için konulmuştur.
Kelâm ilmi, amaçları açısından “Kesin delillere dayanarak muhaliflerin ileri sürdüğü şüphe ve itirazları ortadan kaldırmaya ve bu yolla İslâm inançlarını ispatlamaya çalışan ilim” olarak açıklanır.
NOT:Kitabın üst sırt kısmında küçük bir deformasyon olduğundan dolayı fiat uygun tutulmuştur